Лице,което е на срочен трудов договор  със срок на изпитаване 3мес. ,в полза на работодателя 3месеца ,а в полза на работника 1месец.Лицето работи вече 1 месец и половина,но иска са напуска.Трябва ли да пуска предизвестие?Дължи ли обезщетение ?
Работодателят има ли право да не го освобождава веднага!Предварително благодаря !
Подайте заличаваща Д1. След като я приеме, проверете какво е заличено - едната или двете за м.май. Според резултата - подавате или не нова редовна Д1 за м.5
Да,така направих ,Заличени бяха и двете подавания ,след което подадох отново м-ц май и всичко си дойде на място.
Благодаря!
По погрешка е подадена декларация Д1 два пъти за м.май 2017 на самоосугуряващо се лице.Това го констатирам чак сега с подаване на декларацията за м .юли.Може ли да се коригира по някакъв начин с ел.подпис.Сумата ,която е внесена за м.юни е отнесена за плащане на втората декларация за м.май и сега като платя за юли ще се погаси юни.. и тъй ще върви грешно.
Много ще съм благодарна да  дадете  съвет.
Здравейте,от началото на годината имам назначени 3  работника,но още тогава съм заредила в програмата грешен процент за фонд ТЗПБ-вместо 1,1 %  е сложен 0,7%.По какъв начин мога да оправя грешката.Разликата ще се начисли и преведе  в НАП.,но декларациите ....БЛагодаря!
Здравейте,сградата ,която е закупена е бива авторемонтна работилница на ТКЗС в ликвидация,но е ремонтирана и е направен цех за дървообработване.Закупен и са и монтирани дървообработващи машини,пуснати в действие в началото на тази година.Значи спокойно може да се подаде коригираща декларация по чл.14 в общината,да се заведат машините и начисляват амортизациите.Благодаря за отговорите.
Здравейте,казусът ми е следният:-закупена е стоп.сграда,която е ремонтирана със собствени средства и е превърната в цех.Нужен ли е акт 16 ?Плащани са данъци на общината за старата постройка.За този цех са закупени машини ,които вече работят.Но
 имам ли право да им начислявам амортизации,които да се отчитат като разход  или само да се водят в инвентарна книга  до приемане обекта с Акт 16?
Здравейте,имам нужда от малко разяснение по следния казус-малка фирма се занимава с търговия на дребно.Собственикът е направил авансово плащане към фирма по Договор за разработка на бизнес план и консултантски услуги за подготовка на проект по подмярка 6,4 от ПРСР.Фактурата е данъчна-има ли право на ползуване на дан.кредит  и как да я осчетоводя  като не е свързана в момента с дейността на фирмата.
При подаване на декларацията по чл.92 отЗКПО не съм дала прогноза за тримесечни авансови вноски за 2017 г.Сега  мога ли да подам прогноза  с декларация по чл 88 от ЗКПО,като  прогнозата започва от второто тримесечие .Не знам как да постъпя.Моля за съвет .Благодаря предварително!
Подадена е  д1 за м.май2014г 20дни  в т,16.3,а е трябвало 9 дни в т,16,2 и 11 дни в 16,3
Въпросът ми е дали да се подаде само коригираща декларация или първо заличаване и след това коригираща.Може ли да се извърши с ел.подпис или на място в НОИ,Предварително благодаря за отговора.
От фирма в Италия закупуваме стока/суровина/,която се стоварва на пристанище в Гърция и оттам се транспортира в България.Транспортът  трябва да се организира от
нас.Фактурата ,която получавам е с дата например 16,04,2015г.,но доставката при нас по тази фактура може да бъде изпълнена чак м.юни 2015.Кога да начисля ддс-то,в кой данъчен период
Закупен е лек автомобил на името на фирмата.След 3 дни е извършена промяна на категорията му от М1 на N1.Ще се ползува от управителя във връзка с дейността на фирмата.Има ли право на ползуване на данъчен кредит при закупуването и последващите разходи за гориво,консумативи и т.н.Тези разходи подлежат ли на
облагане 10% по ЗКПО.
     
Мисля,че корекци за минали години се прават на място.Ако подаваш по елетр.път дава,че не се отнасят за периода.
По какъв начин може да се дължи отговорен един счетоводител за забавяне представяне декларации за майчинство в НОИ,Последният болничен свършва на 31.08.,а все още не са ми представени декларациите за майчинство .Два месеца не получавам нищо,при положение,че са подадени декларация Прилож 1 и  2 във фирмата,която трябва да ги представи .Счетоводителката Все чака някаква 14 дата,а вече минаха две дати,а декларацията не е подадена.Виждам го,защото имам ПИН код,чрез който си правя справките.
И още едно питане -Може ли след изтичане отпуска по майчинство да те съкратят от работа  и да се се регистрираш в Бюрото  по труда?и полага ли се обезщетение?
Едно допълнително питане при прекратяване на трудов договор-Започва работа на 29,07,2013 и прекратен на 16,9,2013,Последен работен ден е 13,9,2013,-та въпроса ви е трудовият стаж 1 ме. и 17 дни или 1 мес 15дни.Датата в уведомлението е 16.,9./понеделник/,а лицето е с последен раб.ден 13,9,Много ме объркват събота и неделя.
Например:
Дт 455 / Кт 791
и
Дт 691 / Кт 454
При тези операции би трябвало  да се отрази и в данъчната декрация и да се обложи с данък или не
Много моля за малко помощ. Имам К-т салдо по сметка 455 за 480 лв. за което пише,че е от 2004 г.и Д-т салдо  по 454 също от минали години.Фирмата е ЕООД.Не мога да проследя нещата назад във времето,защото фирмата започнах да я водя от тази година въз основа на данни по оборотна ведомост.Реално тези пари не се дължат на НОИ  и НАП,защото е  вземано извлечение за задължения към тях и всичко е чисто.Мога ли да изчистя тези разлики чрез сметка 122 -неразпределена печалба от минали години или по какъв начин .